lub

Babciny przepis na murzynka
Murzynek to klasyczne ciasto czekoladowe, które od pokoleń gości na polskich stołach. Jest proste w przygotowaniu, ale niezwykle smaczne i aromatyczne. Poniżej przedstawiam tradycyjny, babciny przepis na murzynka, wraz z dokładnym czasem przygotowania, listą składników, alternatywnymi dodatkami oraz sposobem podania.
- Czas przygotowania20 min + 40 min
- Energia w porcji256 kcal
- Ilość porcji15
- TrudnośćŁatwe
Składniki
Podstawowe składniki na murzynka według przepisu babci
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka kurze (rozmiar M)
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowa, typ 450) (150 g)
- 4 łyżki kakao (ok. 40 g) – najlepiej gorzkiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki mleka (3,2% tłuszczu) (120 ml)
Alternatywne dodatki
- 80 g orzechów włoskich (50-100 g, posiekane)
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 szczypta cynamonu, mielonego
Babciny przepis na murzynka - jak zrobić
-
Przygotowanie składników:
- Aby masło było miękkie wyjmij je wcześniej z lodówki.
- Jajka również powinny mieć temperaturę pokojową.
- W celu uniknięcia grudek, przesiej przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia..
-
Połączenie składników:
- W rondelku rozpuść masło na małym ogniu (nie gotuj!).
- W dużej misce wymieszaj cukier, mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Wlej stopione masło i dokładnie wymieszaj.
- Jajka wbijaj pojedynczo, za każdym razem mieszając powstałą masę.
- Wlej mleko. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Jeśli używasz orzechów, czekolady lub bakalii, dodaj je teraz i delikatnie wymieszaj.
-
Pieczenie murzynka z przepisu babci:
- Formę (ok. 20x30 cm) wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej ciasto i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu). Sprawdź patyczkiem – jeśli wychodzi suchy, ciasto jest gotowe.
- Po upieczeniu pozostaw murzynka w formie na 10 minut, a następnie pokrój i przełóż go na talerz
- Można go podawać na ciepło lub zimno.
Najczęściej zadawane pytania:
Tak, można dodać dżem do murzynka – wiele osób stosuje np. wiśniowy lub malinowy jako dodatek do ciasta, co dobrze komponuje się z kakaową bazą.
Nie zaleca się natychmiastowego wyjmowania ciasta z piekarnika. Po zakończeniu pieczenia warto pozostawić je na kilka minut w uchylonym piekarniku, aby uniknąć zapadnięcia się środka.
Tak, powidła śliwkowe mogą być smaczną alternatywą dla klasycznego dżemu i dobrze pasują do ciemnego, wilgotnego ciasta.
Do przygotowania klasycznego murzynka według babcinego przepisu potrzebujesz: 200 g masła, 1 szklanki cukru, 4 jajek (rozmiar M), 1 szklanki mąki pszennej typ 450 (ok. 150 g), 4 łyżek kakao (ok. 40 g), 1 łyżeczki proszku do pieczenia oraz pół szklanki mleka (ok. 120 ml).
Murzynka można przechowywać w temperaturze pokojowej, nawet jeśli w polewie znajdują się żółtka – ciasto pozostaje świeże i smaczne przez kilka dni.
Tak, ciasto należy włożyć do już nagrzanego piekarnika – zazwyczaj do temperatury 180 °C z termoobiegiem lub 190 °C bez termoobiegu.
Zalecany czas pieczenia murzynka to 40–45 minut w temperaturze 180 °C z termoobiegiem (lub 190 °C bez). W przypadku innych wariantów można piec przez około 35–40 minut w 175–180 °C.
Oceń przepis:
Wyszedł przepyszny. Będę polecała ten przepis wszystkim znajomym
Alternatywne wersje "Murzynka" według przepisu babci
Ciasto "Murzynek" to prawdziwa klasyka, która budzi ciepłe wspomnienia z dzieciństwa. Ale co powiecie na to, żeby nadać mu nieco nowego charakteru, bazując na sprawdzonym przepisie babci? Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na urozmaicenie tego czekoladowego przysmaku.
Sposób podania
"Murzynek" sam w sobie jest pyszny, ale odpowiednie podanie może sprawić, że stanie się prawdziwą gwiazdą na stole. Oto kilka propozycji: