Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska (Napoletana) - przepis

5.00 (1)

Pizza neapolitańska to klasyka włoskiej kuchni, charakteryzuje się cienkim, ale puszystym ciastem oraz prostymi składnikami. Tradycyjnie pieczona jest w bardzo wysokiej temperaturze. Pomimo trudności w odwzorowaniu tej techniki w domowych warunkach, istnieją sposoby na przygotowanie neapolitany w zwykłym piekarniku.

  • czas przygotowania
    Czas przygotowania
    50 + 1440 min
  • kalorie w porcji
    Energia w porcji
    538 kcal
  • ilość porcji
    Ilość porcji
    4
  • Średnie w przygotowaniu
    Trudność
    Średnie

Składniki

Ciasto

Dodatki

Pizza neapolitańska (Napoletana) - jak zrobić

  1. Przygotowujemy ciasto na 2 pizze:

    • wsyp całą mąkę do miski (jeśli będziesz wyrabiać ręcznie) lub do misy robota
    • woda powinna być zimna. Najlepiej niech postoi pół godziny w lodówce, zwłaszcza jeśli będziesz wyrabiać ręcznie. Ciasta drożdżowego nie możemy przegrzewać podczas wyrabiania - nie powinno osiągać temperatury powyżej 26°C. Taka temperatura źle wpływa na drożdże. do wody dodaj drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą. Mieszankę wlej do miski z mąką
    • dodaj sól i włącz robota lub zacznij wyrabiać ciasto ręcznie. Wyrabianie powinno potrwać około 15 minut. 5 minut przed końcem dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Jeśli masz piec do pizzy, który osiąga ponad 400°C to możesz jej nie dodawać. Oliwę lub olej rzepakowy zaleca się dodawać do pizzy pieczonej w zwykłym piekarniku, który nie osiąga temperatury powyżej 350 stopni Celsjusza. Czas wypieku jest dłuższy, a tłuszcz zapobiega nadmiernemu wysychaniu ciasta
    • wspominałam wcześniej o temperaturze. Jest ona bardzo istotna. W okresie letnim, gdy temperatura w kuchni może sięgnąć 26-28°C, zalecam, aby ciasto poleżało około 2 godziny pod przykryciem na stolnicy. Następnie po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części (z ciasta powstaną 2 pizze). Formujemy kulki i umieszczamy w lodówce. Możesz do tego użyć np. plastikowych pojemników na żywność. Pamiętaj, że ciasto urośnie. Ciasto lodówce powinno pozostać przez około 18 godzin. Wyjmij je 4 godziny przed pieczeniem. Jeśli w kuchni nie masz wyższej temperatury niż 23°C to ciasto może pozostać w pojemnikach poza lodówką - wtedy powinno dojrzewać około 20-24 godzin
  2. Pieczemy pizzę:

    • jeśli masz piec do pizzy, to ustaw temperaturę na około 450°C, jeśli będziesz używać zwykłego piekarnika to ustaw na maksymalną temperaturę. Piekąc pizzę w domowym piekarniku, ciekawą opcją jest zastosowanie kamienia do pizzy
    • kamień lub blachę w piekarniku ustaw tak, aby była umieszczona około 15 cm od górnej grzałki
    • wysyp na stolnicę semolinę lub kaszę mannę i połóż na niej pierwszą kulkę. Następnie odwróć ciasto, tak aby obkleiło się semoliną dookoła
    • przesuń ciasto na wolną część stolnicy. Ugniataj palcami krążek ciasta - zacznij od środka i rozciągaj ku brzegom (pamiętaj, aby nie używać wałka). Ciasto rozciągaj do średnicy około 33 centymetrów. Pamiętaj aby nie ugniatać brzegów, oszczędź rant około 2 cm, aby wyrósł wyższy
    • na rozciągniętym cieście rozprowadź równomiernie połowę pulpy pomidorowej
    • teraz kolejna dość istotna kwestia. Jeśli używasz zwykłego piekarnika i ten się już rozgrzał, to umieść w nim pizzę i poczekaj, aż ciasto w nim trochę podrośnie, po czym wyjmij pizzę z piekarnika. Posiadając piec do pizzy, nie musisz piec na dwa razy - przejdź do kolejnego kroku
    • polej łyżką oliwy
    • pokrój mozzarellę z bloku w kostkę i połowę połóż na pizzy (pamiętaj aby nie była za cienka bo w zwykłym piekarniku szybko zacznie ciemnieć)
    • jeśli chodzi o mozzarellę di bufalla, to wolę ją dodawać po upieczeniu. Po prostu palcami rwę ją na części i kładę na upieczony placek, ale możesz spróbować obie mozarelle położyć przed pieczeniem i zadecydujesz jak postąpisz z drugą pizzą
    • włóż pizzę do piekarnika i wyczekuj moment, aż brzegi zaczną brązowieć, a mozarella zacznie bulgotać
    • z drugą kulką ciasta postępuj tak jak z pierwszą. Dla prostego urozmaicenia, możesz coś dorzucić na wierzch pizzy. Może to być na przykład cebula pokrojona w piórka, szynka, oliwki, albo pokrojone w plasterki pieczarki
    • na każdej z pizz połóż 4 listki bazylii. Smacznego! :)

Oceń przepis: