Kapary to małe, jadalne pąki kwiatowe krzewów kaparowych, które często są używane jako dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej. Charakteryzują się silnym, słonym smakiem i intensywnym aromatem. Kapary są bogate w przeciwutleniacze, witaminy i minerały, a także zawierają niewielkie ilości białka i błonnika. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, sosów, marynat, past i mięs oraz ryb. Warto jednak pamiętać, że kapary są bardzo słone, dlatego trzeba uważać, aby nie przesolić dania, do którego je dodajemy.
Carpaccio z wołowiny to danie, które zostało wynalezione w latach 50. XX wieku w restauracji Harry's Bar w Wenecji we Włoszech przez właściciela lokalu - Giuseppe Cipriani. Według legendy, nazwa dania pochodzi od nazwiska słynnego włoskiego malarza - Vittore Carpaccio, którego dzieła cechowały się bogactwem kolorów i tonów.
20 min
204 kcal
4
Łatwe
POLECAMY
Masz nieaktywne konto
Sprawdź swoją skrzynkę mailową i kliknij w link aktywacyjny. To pozwoli Ci na komentowanie i ocenianie przepisów i komentarzy.