Lazania z mięsem mielonym to popularne danie włoskie, które składa się z warstw makaronu lasagne, sosu mięsnego i sera. Mięso mielone, najczęściej wołowe lub wieprzowe jest podsmażane z cebulą, czosnkiem, przyprawami i pomidorami. Warstwy makaronu, sosu i sera są naprzemiennie układane, a całość pieczona w piekarniku, tworząc pyszne i sycące danie.
50 + 50 min
1329 kcal
4
Średnie
Makaron lasagne
Pochodzenie makaronu lasagne sięga starożytności, gdzie znany był jako "lasanum" lub "lagana". Pierwotnie był to placek z ciasta, który był gotowany na parze lub w piecu. Współcześnie makaron lasagne jest produkowany z pszenicy durum i ma charakterystyczną prostokątną formę.
Makaron lasagne jest wykorzystywany do przygotowania tradycyjnej włoskiej potrawy o nazwie "lasagne". Składa się ona z warstw makaronu lasagne, sosu mięsnego (np. ragù lub bolognese), sosu beszamelowego, sera i ziół. Potrawa jest pieczona w piekarniku, a następnie podawana na gorąco. Lasagne może być także wersją wegetariańską, gdzie zamiast mięsa używa się warzyw, takich jak szpinak i bakłażan.
Makaron lasagne jest także wykorzystywany w innych potrawach włoskich, takich jak cannelloni, gdzie makaron jest wypełniany farszem, zwinięty i pieczony z sosem pomidorowym i serem. Jest również popularnym składnikiem różnego rodzaju zapiekanek i dania typu "pasta al forno".
Najczęściej zadawane pytania:
Makaron lasagne to płaski, prostokątny makaron o dużej powierzchni, używany w kuchni włoskiej do przygotowania potrawy o nazwie 'lasagne'.
Makaron lasagne ma swoje korzenie w starożytności, gdzie znany był jako 'lasanum' lub 'lagana'. Początkowo był to placek z ciasta, gotowany na parze lub w piecu.
Makaron lasagne jest głównym składnikiem potrawy o nazwie 'lasagne'. Składa się ona z warstw makaronu lasagne, sosu mięsnego, sosu beszamelowego, sera i ziół, które są pieczone w piekarniku. Innym pomysłem na potrawę z tym makaronem może być cannelloni.
Oprócz tradycyjnej lasagne, makaron lasagne jest również używany do przygotowania innych potraw włoskich, takich jak cannelloni i różnego rodzaju zapiekanki.
W przypadku tradycyjnej lasagne, makaron zazwyczaj nie jest gotowany wcześniej, ale pieczony razem z innymi składnikami. Jednak w niektórych przepisach można spotkać gotowanie makaronu lasagne przed dodaniem do potrawy. To działanie zapewni, że makaron nie będzie miał twardych fragmentów.
POLECAMY
Masz nieaktywne konto
Sprawdź swoją skrzynkę mailową i kliknij w link aktywacyjny. To pozwoli Ci na komentowanie i ocenianie przepisów i komentarzy.