Polędwica wołowa to mięso pochodzące z kręgosłupa i mięśni lędźwiowych bydła. Charakteryzuje się delikatną, miękką i soczystą konsystencją oraz bogatym smakiem. Polędwica wołowa jest doskonałym źródłem wartości odżywczych, takich jak białko, żelazo i witamina B12. Ze względu na swoją delikatność, najlepiej podawać ją w postaci steków lub carpaccio, ale można także użyć do przyrządzenia wykwintnych dań mięsnych. Należy jednak pamiętać, że polędwica wołowa jest stosunkowo drogim mięsem i nie zawsze jest dostępna we wszystkich sklepach mięsnych.
Carpaccio z wołowiny to danie, które zostało wynalezione w latach 50. XX wieku w restauracji Harry's Bar w Wenecji we Włoszech przez właściciela lokalu - Giuseppe Cipriani. Według legendy, nazwa dania pochodzi od nazwiska słynnego włoskiego malarza - Vittore Carpaccio, którego dzieła cechowały się bogactwem kolorów i tonów.
20 min
204 kcal
4
Łatwe
POLECAMY
Masz nieaktywne konto
Sprawdź swoją skrzynkę mailową i kliknij w link aktywacyjny. To pozwoli Ci na komentowanie i ocenianie przepisów i komentarzy.