Sok z cytrynowy

Sok z cytryny to płyn uzyskiwany przez wyciśnięcie soku z owoców cytryny. Jest to popularny dodatek do potraw, ponieważ dodaje im charakterystycznego, orzeźwiającego smaku. Sok z cytryny jest bogaty w witaminę C oraz inne składniki odżywcze, takie jak witamina B6, potas czy błonnik. Może również pomóc w trawieniu i detoksykacji organizmu. Posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Carpaccio z wołowiny

Carpaccio z wołowiny

Carpaccio z wołowiny to danie, które zostało wynalezione w latach 50. XX wieku w restauracji Harry's Bar w Wenecji we Włoszech przez właściciela lokalu - Giuseppe Cipriani. Według legendy, nazwa dania pochodzi od nazwiska słynnego włoskiego malarza - Vittore Carpaccio, którego dzieła cechowały się bogactwem kolorów i tonów.

  • czas przygotowania
    20 min
  • kalorie w porcji
    204 kcal
  • ilość porcji
    4
  • Łatwe w przygotowaniu
    Łatwe
Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami

Tym razem klasyka, ale klasyka, którą wszyscy uwielbiają - barszcz czerwony z uszkami. Jedno z głównych dań, które gości niemal na każdym wigilijnym stole. Niektórzy kojarzą go tylko z tym okresem i tego jednego wieczora nie może go zabraknąć.

  • czas przygotowania
    50 + 50 min
  • kalorie w porcji
    434 kcal
  • ilość porcji
    6
  • Łatwe w przygotowaniu
    Łatwe
Smażony ser Camembert z żurawiną i miksem sałat

Smażony ser Camembert z żurawiną i miksem sałat

Przepis na smażony ser Camembert z żurawiną i miksem sałat wywodzi się z kuchni francuskiej. Camembert to popularny francuski ser pleśniowy, który jest często podawany na różne sposoby. Żurawina dodaje słodkiego smaku, który kontrastuje z bogactwem i kremowością sera.

  • czas przygotowania
    10 min
  • kalorie w porcji
    394 kcal
  • ilość porcji
    4
  • Łatwe w przygotowaniu
    Łatwe