lub
Smażony ser Camembert z żurawiną i miksem sałat
Przepis na smażony ser Camembert z żurawiną i miksem sałat wywodzi się z kuchni francuskiej. Camembert to popularny francuski ser pleśniowy, który jest często podawany na różne sposoby. Żurawina dodaje słodkiego smaku, który kontrastuje z bogactwem i kremowością sera.
- Czas przygotowania10 min
- Energia w porcji394 kcal
- Ilość porcji4
- TrudnośćŁatwe
Składniki
Smażony ser Camembert z żurawiną i miksem sałat
- 400 g mixu sałat
- 4 łyżeczki dżemu żurawinowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego (do smażenia)
- 4 sery Camembert pełnotłuste (ok. 120 g każdy)
Dressing do sałatki
- 40 ml soku z cytryny (z jednej średniej cytryny)
- 1 łyżka miodu pszczelego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta czarnego pieprzu
Smażony ser Camembert z żurawiną i miksem sałat - jak zrobić
-
Przygotowujemy sos:
- do dużej miski, w której wymieszamy sos z miksem sałat, wyciśnij sok z jednej cytryny (średniej wielkości)
- dodaj zmielony pieprz (jeśli masz pieprz w ziarnach to utrzyj go w moździerzu lub zmiel w młynku), sól, miód i oliwę z oliwek
- całość dokładnie wymieszaj
- opłukany i osuszony miks sałat dodaj do miski z sosem. Następnie całość zamieszaj, aby sałata pokryła się sosem
-
Smażymy ser:
- rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego na patelni
- jeśli patelnia jest odpowiednio duża, to połóż na niej wszystkie krążki sera. Smaż ser z obu stron, aż się zarumieni. Po obróceniu na drugą stronę przykryj patelnię pokrywką, dzięki temu ser będzie bardziej miękki w środku.
-
Podajemy:
- przygotuj 4 płaskie talerze. Miks sałat pokryty sosem i ułóż na każdym z talerzy
- na sałacie umieść usmażony ser. Pamiętaj aby to danie podawać od razu po ściągnięciu sera z patelni. Ser wtedy jest miękki i aksamitny
- na każdym z krążków sera połóż łyżeczkę dżemu żurawinowego
- Smacznego!
Oceń przepis: