Smażony ser Camembert z żurawiną i miksem sałat

Smażony ser Camembert z żurawiną i miksem sałat

5.00 (1)

Przepis na smażony ser Camembert z żurawiną i miksem sałat wywodzi się z kuchni francuskiej. Camembert to popularny francuski ser pleśniowy, który jest często podawany na różne sposoby. Żurawina dodaje słodkiego smaku, który kontrastuje z bogactwem i kremowością sera.

  • czas przygotowania
    Czas przygotowania
    10 min
  • kalorie w porcji
    Energia w porcji
    394 kcal
  • ilość porcji
    Ilość porcji
    4
  • Łatwe w przygotowaniu
    Trudność
    Łatwe

Składniki

Smażony ser Camembert z żurawiną i miksem sałat

Dressing do sałatki

Smażony ser Camembert z żurawiną i miksem sałat - jak zrobić

  1. Przygotowujemy sos:

    • do dużej miski, w której wymieszamy sos z miksem sałat, wyciśnij sok z jednej cytryny (średniej wielkości)
    • dodaj zmielony pieprz (jeśli masz pieprz w ziarnach to utrzyj go w moździerzu lub zmiel w młynku), sól, miód i oliwę z oliwek
    • całość dokładnie wymieszaj
    • opłukany i osuszony miks sałat dodaj do miski z sosem. Następnie całość zamieszaj, aby sałata pokryła się sosem
  2. Smażymy ser:

    • rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego na patelni
    • jeśli patelnia jest odpowiednio duża, to połóż na niej wszystkie krążki sera. Smaż ser z obu stron, aż się zarumieni. Po obróceniu na drugą stronę przykryj patelnię pokrywką, dzięki temu ser będzie bardziej miękki w środku.
  3. Podajemy:

    • przygotuj 4 płaskie talerze. Miks sałat pokryty sosem i ułóż na każdym z talerzy
    • na sałacie umieść usmażony ser. Pamiętaj aby to danie podawać od razu po ściągnięciu sera z patelni. Ser wtedy jest miękki i aksamitny
    • na każdym z krążków sera połóż łyżeczkę dżemu żurawinowego
    • Smacznego!

Oceń przepis: