lub
Rurki z kremem budyniowym - przepis
Rurki z kremem budyniowym to przepyszna i klasyczna słodka przekąska. Są one wypełnione gęstym i słodkim kremem budyniowym, a ich chrupiąca i delikatna struktura sprawia, że rozpływają się w ustach. To idealna propozycja dla wszystkich, którzy szukają przepisu na pyszny deser, który zrobi wrażenie na gościach.
- Czas przygotowania1 godz 10 min + 15 min
- Energia w porcji255 kcal
- Ilość porcji25
- TrudnośćŁatwe
Składniki
Ciasto
- 2½ szklanki mąki pszennej (tortowa, typ 450)
- 16 g cukru wanilinowego
- 250 g masła
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka śmietany 12%
Krem
- 900 ml mleka
- 16 g cukru wanilinowego
- 50 g masła
- 4 żółtka jaja kurzego
- 2 jajka kurze
- 200 g cukru pudru
- 80 g mąki pszennej (tortowa, typ 450)
- 80 g mąki ziemniaczanej
Zdobienie
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 1 jajko kurze
Rurki z kremem budyniowym - jak zrobić
-
Ciasto:
- przesiej mąkę
- dodaj cukier wanilinowy, sól, poszatkowane masło i śmietanę
- zagnieć ciasto
- zagniecione ciasto wstaw do lodówki na około 60 minut (możesz owinąć je folią)
-
Krem:
- do garnka z grubym dnem wlej mleko, dodaj 50 g masła i cukier wanilinowy. Całość zagotuj
- jajka i żółtka ubij z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę (możesz użyć miksera ustawionego na najwyższe obroty. Potrwa to około pięciu minut)
- do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszaj do połączenia składników
- powoli dolewaj wcześniej przygotowane gorące mleko, najlepiej cały czas mieszając mikserem na niskich obrotach
- dobrze wymieszaną masę przelej znów do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zagotowania (masa powinna zrobić się gęsta jak budyń)
- przygotowaną masę zdejmij z ognia i przykryj folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch. Odstaw do całkowitego ostygnięcia
-
Pora na pieczenie:
- schłodzone ciasto przez chwilę zagnieć i następnie rozwałkuj na koło 2-3 mm podsypując mąką, aby się nie przyklejało do stolnicy
- ciasto potnij na paski o szerokości około 2 cm i długości 30 cm
- potrzebujesz foremek o kształcie rożków. Nawiń na nie ciasto, tak aby nachodziło na siebie
- nawinięte rurki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- roztrzep jajko i posmaruj nim rożki. Następnie posyp cukrem trzcinowym i wstaw do nagrzanego piekarnika
- piecz w temperaturze 200°C z opcją góra-dół przez około 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni
- po wyjęciu z piekarnika odstaw rurki na około 15 minut, aby przestygły. Następnie zsuń ciasto z foremek
- poczekaj do całkowitego wystygnięcia upieczonych rożków
-
Faszerowanie:
- ostygnięty krem zmiksuj i przełóż do szprycy lub woreczka z metalową końcówką
- napełnij rurki kremem. Z tego przepisu powinno wyjść około 50 rurek. Smacznego!
Oceń przepis: