Zupa pomidorowa z pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - przepis

5.00 (5)

Cudowna w smaku zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych. Często jest przedmiotem żartów, a co niektórzy nazywają ją zupą poniedziałkową, ponieważ często jest przygotowywana na bazie niedzielnego rosołu.

  • czas przygotowania
    Czas przygotowania
    20 min + 20 min
  • kalorie w porcji
    Energia w porcji
    264 kcal
  • ilość porcji
    Ilość porcji
    4
  • Łatwe w przygotowaniu
    Trudność
    Łatwe

Składniki

Zupa pomidorowa z pomidorów - jak zrobić

  1. Przygotowujemy warzywa:

    • rozgrzej w garnku łyżkę oliwy
    • dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż ją około 5 minut na średnim płomieniu
    • dodaj przeciśnięty czosnek, wymieszaj i smaż całość przez kolejną minutę
    • dodaj posiekane pomidory. Zwiększ moc płomienia i smaż przez około 10 minut
  2. Dodajemy bulion drobiowy:

    • przed wlaniem bulionu możesz przetrzeć warzywa przez sito, aby pozbyć się nasion, jednak ja tego nigdy nie robię
    • do garnka wlej bulion drobiowy
    • zupę doprowadź do wrzenia. W momencie zagotowania dodaj makaron. Całość gotuj nie dłużej niż 10 minut
  3. Jak podawać zupę pomidorową?:

    • zupę wlej na głęboki talerz lub miskę
    • każdą z porcji ozdób łyżeczką jogurtu naturalnego. Możesz dodać szczyptę natki pietruszki lub odrobiną kolędry

Najczęściej zadawane pytania:

Zupa pomidorowa może być zdrowym i pożywnym daniem, szczególnie jeśli przygotowana jest z naturalnych składników i zawiera dużą ilość pomidorów. Pomidory są bogate w likopen - przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych i ochronnych dla organizmu. Dodatkowo, zupa pomidorowa może być źródłem witamin i minerałów, zwłaszcza jeśli zawiera różnorodne warzywa i zioła.

Do zupy pomidorowej można dodać różnorodne dodatki, aby wzbogacić jej smak i konsystencję. Popularnymi dodatkami są śmietana, ser żółty, świeże zioła (np. bazylia, oregano), grzanki, pestki dyni, czy też kiełki.

Tak, większość zup pomidorowych można zamrozić. Jednak należy pamiętać, że po rozmrożeniu konsystencja zupy może się nieco zmienić, stając się bardziej wodnistą. Jeśli zamierzasz zamrozić zupę pomidorową, najlepiej zrobić to przed dodaniem śmietany lub innych składników, które mogą się nieprawidłowo zachować podczas zamrażania.

Zupę pomidorową można przechowywać w lodówce przez około 3-4 dni. Ważne jest, aby przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli zauważysz jakiekolwiek zmiany w zapachu, smaku lub wyglądzie zupy, lepiej ją wyrzucić.

Oceń przepis: