lub
Bulion drobiowy - przepis
Esencjonalny, wyrazisty i bogaty w smak, tradycyjny bulion drobiowy jest podstawą wielu popularnych potraw. Można go wykorzystać do przygotowania zup, zapiekanek lub dań z ryżu.
- Czas przygotowania20 min + 2 godz 30 min
- Energia w porcji25 kcal
- Ilość porcji6
- TrudnośćŁatwe
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- ½ pora
- ¼ selera korzeniowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 l wody
- 20 g natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 5 ziaren czarnego pieprzu
Bulion drobiowy - jak zrobić
-
Przygotowujemy bazę bulionu:
- do przygotowania bulionu zgodnie z przepisem polecam garnek o pojemności ok. 5 litrów
- mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu około 1 godziny
-
Dodajemy pozostałe składniki:
- myjemy i obieramy warzywa
- marchewkę i por przecinamy wzdłuż na pół i wrzucamy do garnka
- dodaj seler, czosnek i korzeń pietruszki
- cebulę przekrój na pół i podpiekaj na rozgrzanej patelni lub wbij w nią widelec i opiekaj bezpośrednio nad palnikiem kuchenki gazowej. Następnie dodaj do wywaru
-
Gotujemy bulion drobiowy:
- zmniejszamy ogień do minimum, by rosół tylko lekko mrugał. Garnek przykrywamy pokrywką, pozostawiając ujście dla pary wodnej. Pamiętaj aby nie zgotować bulionu ponieważ stanie się mętny
- wywar pozostawiamy na ogniu przez około godzinę. W przepisie użyliśmy udek kurczaka, jednak jeśli zamiast nich dodamy całą kurę, to proponuję dolać 500 ml wody więcej i wydłużyć czas gotowania o dodatkową godzinę
- po upływie wskazanego czasu dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz. Garnek pozostaw na ogniu jeszcze na 30 minut
- przecedź bulion przez sitko o drobnych oczkach. Warzywa i mięso możesz wykorzystać do innego dania, np. pierogów z mięsem, krokietów lub potrawki z kurczakiem
Najczęściej zadawane pytania:
Rosół to tradycyjna zupa kuchni polskiej i funkcjonuje jako odrębne danie. Można go przygotować na bazie wielu rodzajów mięs: kurczaka, wołowiny, indyka, gęsi lub kaczki w połączeniu z warzywami i przyprawami. Podawany jest z makaronem. Natomiast bulion to jedynie baza do innych potraw. Aby go przygotować możemy wykorzystać podobne składniki mięsne jak w przypadku rosołu, np. mięso drobiowe, wołowe lub wieprzowe, a także kości, ryby, grzyby lub same warzywa, bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego.
Długość gotowania uzależniona jest od rodzaju wykorzystanego mięsa. Buliony warzywne można gotować około 2-3 godzin. Wywary z mięsem od 2 godzin do nawet 4 godzin. Im dłużej będziesz gotować, tym więcej wydobędziesz smaku i bulion będzie bardziej esencjonalny.
Oceń przepis: